MEMORIJA – Jelena Savić

u utorak, 31. marta 2015, u 20 sati
u Galeriji SKC

iIzložba

 MEMORIJA autorke Jelene Savić

jelena-savic-memorija-skc-kg

IIzložba MEMORIJA – Jelene Savić

Izložbu otvara Vladimir Ranković, docent na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.
Otvorena za posetioce do 24. aprila 2015.

„Jelena Savić stvara ekranske slike. To je neizbežno, to je način da se bude u interakciji sa svime ostalim, to je deo života u društvu ekrana, u eri ekrana. Stvarajući slike ona gradi složen odnos između njihovih pojavnosti, značenja koje nose, istorijskog, ali i ličnog, sentimentalnog konteksta, odnos između statičnog, nepromenljivog, i dinamičnog, između fragmentarnog i celovitog, ostvarenog i potencijala da nešto bude ostvareno. Jelenin rad, formalno, jeste instalacija koju čini niz grafika i video – dvanaest klasičnih i jedan dinamičan ekran – trinaest slika prošlosti. Mogu se odrediti tačke u vremenu na koje se Memorija oslanja – kasni XVIII vek i akvatinta, sredina XX veka i prvi televizori, 1973. godina i televizor Minirama, dizajnersko delo Borisa Rozmana, čiji je ekran, odnosno njegovu formu, umetnica preuzela za sopstvene ekrane, potom i 2013. godina, koja se čita na marginama otisaka, tokom koje su nastajali Jelenini prvi klasični ekrani. Ali, postoje i neka neodređena vremena, poznata samo autorki, ili, čak, ni njoj samoj. Jelena Savić beleži situacije i događaje koje proživljava, pretvara ih u slike, pridružuje im druge, preuzete, opštepoznate, spaja ih pažljivo birajući kakav će odnos između delova nove, buduće slike da uspostavi, na koji način će ponovljenom prizoru dati novo značenje… A zatim, od tih novih, međusobno vrlo različitih slika, stvara začuđujuće homogenu celinu, koja to jeste jer je sačinjena od fragmenata života umetnice.“ Vladimir Ranković


Jelena Savić rođena je 1991. godine u Vranju. Srednju Umetničku školu završila je u Nišu 2010. godine. Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu i likovnu umetnost, 2014. godine. Student je master studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga.
Nagrada XVII Bijenala studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2014. Mali pečat Niškog grafičkog kruga, I Međunarodno bijenale male grafike, Niš, 2012.
Info SKC Kragujevac

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s