Drugi ciklus filmova na portugalskom jeziku

 u Kutiji Šibica SKC,

svakog petka od 8. do 29. maja 2015, u  20 sati

portugalski film programUlaz za sve projekcije je slobodan.

***

Program filmova:

Petak, 8. maj 2015. u 20 časova
Ostrvo razdora (Zelenortska ostrva, 1995, 147’)
Režija: Liau Lopeš

Ciklus simbolično otvara Ostrvo razdora (1995), film sa Zelenortskih ostrva gde se ove godine proslavlja 40. godina nezavisnosti od portugalskih kolonizatora. Reditelj, Liau Lopeš, u ovom filmu baziranom na književnom delu Enrikea Teišejre de Souze, prikazuje transformaciju društva Zelenortskih ostrva tokom šezdesetih godina XX veka. To je period u kom se rađa jedan novi identitet, mešavina starog i novog, spoj afričke i portugalske kulture, senzualnosti i dinamičnosti. Nošen tonovima morne, muzike koju je u svetu proslavila Sezarija Evora, a čiji prepoznatljiv glas odzvanja skoro svakom scenom, ovaj film je osvojio nagradu za najbolju muziku na festivalu FESPACO (1997). Titlovi na engleskom jeziku.

Petak, 15. maj 2015. u 20 časova
Tabu (Portugal, 2013, 150’)
Režija: Migel Gomeš

Drugi i možda najpoznatiji film iz ciklusa je Tabu (2012), reditelja Migela Gomeša koji je osvojio preko 20 nagrada i priznanja, među koima se ističu FIPRESCI nagrada kritike i Alfred Bauer nagrada za inovaciju na 62. Berlinalu. Film je sniman u crno-beloj tehnici i otkriva priču o ljubavi i zločinu proživljenim u svetu Afrike iz avanturističkog filma, koja takođe pripoveda o početku kraja portugalske imperije na afričkom kontinentu. Titlovi na srpskom jeziku.

Petak, 22. maj 2015. u 20 časova
Veliki Kilapi (Angola, 2012, 100’)
Režija: Zeze Gamboa

Treći film na programu je Veliki Kilapi (2012) u režiji Zeze Gamboe, jedan od velikih uspeha angolanskog filma. Vremenski smeštena pred kraj kolonijalnog perioda portugalske imperije i slobodno inspirisana stvarnim činjenicama, „Veliki Kilapi“ je priča o Žoaozinju, dobrodušnom prevarantu iz Angole. Sticajem okolnosti, Žoaozinjo postaje politički nepodoban i subverzivan po portugalski kolonijalni režim i ova priča, bazirana na istinitim likovima i događajima, poprima neočekivan obrt. Flim je osvojio nagrade Coimbra Caminhos do Cinema Português (2014) i Festin Lisboa Film festival (2013). Titlovi na engleskom jeziku.

Petak, 29. maj 2015. u 20 časova
Bab Sebta (Portugal, 2009, 110’)
Režija: Frederiko Lobo i Pedro Pinjo

Ciklus će zatvoriti dokumentarni film Bab Sebta (2009), portugalskog rediteljskog dvojca Frederika Loba i Pedra Pinje. Potresna i aktuelna tema koja se rasipa u kratkim vestima koje stižu do nas u Evropi: problem imigracije sa afričkog na evropski kontinent. Flim je istovremeno i prikaz brutalnosti i paradoksa situacije u kojoj se ljudske sudbine posmatraju sa ekrana ili bioskopskog platna. Jedan takav primer se čuje u rečenici upućenoj filmskoj ekipi: „Vi dolazite sa kamerom i punog stomaka, u potrazi za znanjem, a ne u potrazi za poslom.“ Poruka koju je ta kamera uspela da prenese ovim ostvarenjem, ne može nas ostaviti ravnodušnim iako smo samo pred bioskopskim platnom. Titlovi na engleskom jeziku.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s