Rade Marković – Izložba 40+

u utorak, 12. maja 2015, u 20 sati
Galerija SKC

Izložba 40+ autora Radeta Markovića

rade-markovic-ljubavni baloncici

Izložba 40+ autora Radeta Markovića

Retrospektiva koja obuhvata raspon od skoro četiri decenije predstavlja ne samo ekspoziciju rada i sazrevanja jednog vrsnog umetnika, već i pravi mali leksikon društvenih kretanja kroz uspostavljanje, menjanje, ponovno uspostavljanje i ponovno rušenje tabua koji su uvek iznova građeni i koji su imali tendenciju da bitno obeleže jedno razdoblje kulture kojoj svi pripadamo.
U tom smislu ova izložba, kao i celokupan, opet da ga nazovemo – epski opus Radeta Markovića, predstavljaju dragocen i nezaobilazan doprinos kulturi za koju je tranzicija, kako nas ovaj umetnik uverava, ne eksces nego stanje u kojem ona jedino sigurno preživljava i daje plodove.

Kragujevac 21.april 2015.
Zoran Petrović

avangarda rade markovicRade Marković (Beograd, 24. januar 1955), srpski je ilustrator, karikaturista, stripski crtač, dizajner, pisac tekstova iz istorije i teorije umetnosti. Ilustrovao je preko tri stotine knjiga, od toga 180 dečjih; objavio je preko 17.000 ilustracija u različitim medijima, a od toga oko 4.000 u dnevnoj novini Politika.
Bavi se slikanjem, grafikom, ilustracijom, animacijom, karikaturom, stripom, dizajnom knjiga, teoretskim radom iz oblasti ilustracije i stripa, kao i drugih likovnih disciplina. Član ULUPUDS-a od 1977. godine u statusu samostalnog umetnika. Predsednik slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a (2007-2010). Ima status istaknutog umetnika od 1998. godine.
skckg.com

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s