Sanatorijum osam nagrada u sezoni

sanatorijum

 

 

Prijem za ansambl predstave “Sanatorijum“

Ansambl Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra učestvovao je na festivalima u Leskovcu i Novom Sadu i u ovoj sezoni osvojio osam nagrada. Predstava „Sanatorijum“ pobednik je festivala amaterske pozorišne režije FAPOR u Leskovcu. Reditelj predstave Miroslav Petrović, dobitnik je nagrade za najbolju režiju, a Pavle Tasić proglašen je za najboljeg glumca festivala. Tim povodom, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih Obrad Turković, organizovao je prijem za ansambl predstave, reditelja i direktorku Studentsko kulturnog centra Nadu Marković.

Akademsko pozorište u okviru Studentsko kulturnog centra postoji nešto manje od četiri decenije a rezultati i uspesi koje postižu godinama unazad ne izostaju. Kao Grad možemo da odamo priznanje i zahvalnost jer nas, ne samo u Srbiji već u čitavom regionu, predstavljaju u najboljem maniru – rekao je Turković i objasnio da postoji institucionalni prostor za realizaciju i podršku ovakvim i sličnim projektima. Pre svega mislim na otvorenu scenu u Velikom parku gde su svi programi, dobri i kvalitetni dostupni mladima ali i Kragujevčanima takvog duha.

Na Festivalu akademskih pozorišta Srbije (FAPS) u Novom Sadu, predstava „Sanatorijum“ osvojila je nagradu za najbolju režiju, kostim i drugu nagradu za predstavu u celini. Predstava je osvojila i tri glavne glumačke nagrade.

U praktičnom smislu nagrade mnogo znače, naročito glumcima. Glumci žele aplauz, žele nagradu, vole da se pokažu. Akademsko pozorište SKC -a ima odličnu glumačku ekipu koja može da stane u red sa profesionalnim teatrima u Srbiji i ima odličnu tehničku ekipu. Ponosni smo i na saradnju sa studentima FILUM-a, to je pravi tim scenografa, kompozitora, kostimografa i mislim da su novi zadaci pred nama – kaže reditelj Miroslav Petrović i ponosno dodaje da će svi upleteni u ovu predstavu moći da upišu u svoje biografije tu jednu jedinu reč “Sanatorijum“ iza koje stoji mnogo truda, rada i energije.

Akademsko pozorište SKC-a sa predstavama gostovalo je na festivalima u Sloveniji, Federaciji BiH, Republici Srpskoj, Makedoniji i za poslednje tri sezone osvojilo preko 20 nagrada. Svaka od nagrada nam pokazuje da ne ulazimo u šablon, uvek se trudimo da uradimo nešto novo, a ove nove nagrade nam daju naređenje da “kopamo“ po dijalektici teatra na nove načine, dodaje nagrađeni reditelj.

Žanr predstave „Sanatorijum“ je crna komedija, rađena po motivima teksta švajcarskog pisca Fridriha Direnmata „Fizičari“ i na redovnom je repertoaru Akademskog pozorišta SKC-a.

Objava u potpunosti preuzeta sa:

kragujevac.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s